torsdag 28 juli 2011

Neck extension

Neck extension (NE) är ett central begrepp inom Lätthetens skola och en del av steg 2 “böjlighet”. Målet med NE är att hästen sänker och sträcker fram sin hals så att hästens öron är i höjd med manken, samtidigt som nosen ska vara väl framför lodplan.



När hästen sträcker fram och ner halsen på detta sätt sträcks hästens överlinje ut, mer exakt ilio-spinal muskeln. Denna muskel sträcks när mankens tornutskott dras framåt av ligament och muskler I halsen när halsen sträcks ut horisontellt. Om hästen går bakom hand sträcks inte ilio-spinal muskeln.

Dag Nätterqvist skriver om Longissimus Dorsi, medan Philippe Karl skriver om ilio-spinal muskeln. Om det är samma muskelsystem det båda herrarna menar har jag inte lyckats lista ut ännu.



Du ber hästen om att göra NE genom att höja handen så att du får en jämn och stadig kontakt I hästens mungipor. När hästen vill sträcka ut halsen låter du din hand mjukt följa nedåt framåt. mellan din hand och hästens mun

Dessa är mina anteckningar om NE från den senaste kursen med Bea Borelle:
1) När hästens huvud är högt, är ryttarens hand höga så att det inverkar I hästens mungipor och det inte uppstår något tryck på hästens tunga.
2) Action (hästen höjer sitt huvud och ryttaren sina händer, se ovan) – Reaction (hästen sänker sitt huvud och ryttarens händer följer) börjar med att ganascvinkeln öppnas.
3) Demi-arrêt (den franska klassiska halvhalten enligt de la Guérinière) används för att öppna ganaschvinkeln så att näsan kommer väl framför lodplan.
4) Ju lägre nacke, desto längre framför lodplan ska hästens näsa vara.
5) Att hästens näsa är nära lodplanet är inledningen till ett misstag.
6) Vertikal balans har prioritet över NE (hästen ska inte öka farten eller hänga på bettet när den sänker och sträcker fram halsen. Om den gör detta, korrigera med demi-arrêt).
7) Lateral balans har prioritet över NE (hästen ska inte hänga på inner bog när den svänger i NE)
8) Den stadiga böjningen/ställningen främjar en stadig position, ex NE.
9) Lätthet börjar inte alltid med lätthet. Vissa hästar måste skolas att söka kontakt med ryttarens hand.
10) NE innebär oftast en lägre hållning av nacken är man tror!
11) Att upprepa signalen för NE informerar hästen om att sträcka ut mer, eller (om hästen höjt huvudet) att återgå till NE.
12) Böjning/ställning renodlar hur hästen utför NE. Om hästen t.ex. har lärt sig att söka kontakten för bra, den har börjat hänga på bettet, kommer böjningen/ställningen att bidra till att hästen utvecklar en mjuk kontakt med ryttarens hand i NE.

3 kommentarer:

  1. Vad händer med bakbensaktiviteten här? Hur länge bör man rida så (ett helt pass, en del av passet, alla pass?)? Blir det inte mycket vikt på frambenen? Väldigt intressant iallafall!

    SvaraRadera
  2. Hej anonym,
    tack för din kommentar. Bra frågor!

    Om du med bakbensaktivtet menar att hästen kan föra in sina bakben långt under kroppen så underlättas detta vid NE, men bakbenen trycks även ut långt bakåt. Detta är inte en position för att skola samling hos hästen, men väl för att skola avslappning och långa, vägvinnande steg. Min connemara tex, hade korta steg när jag fick honom men mha NE och de övriga flexions (speciellt eftergift i käken) har han fått ett underbart långt vägvinnande kliv, långa steg i långsam rytm.

    Du frågar hur länge man bör rida i NE? defenetivt alla pass. NE är, när hästen är bekävm i positionen en pausposition från mer samlande arbete där hästen reser upp framdelen och bär mer vikt bak. Därav mitt argument att alla ridpass bör innehålla NE.

    Så till din fråga om hur stor del av ett ridpass som bör var i NE. Det beror på, om hästen inte är villig att komma till NE då kan detta vara fokus för hela ridpasset, när du har tillgång till NE när du vill då är det som sagt en pausposition mellan annat arbete.

    Åter till min connemara, han är överbyggd och därför orkar han bara under begränsad tid jobba i en mer samlad form så han gör större delen av passet i NE men jag jobbar mot att få honom starkare så han orkar längre i en högre mer samlad position.

    Så till din fråga om frambenen, du har helt rätt, i denna postion har hästen mer vikt på frambenen än om hästen ex bar halsen högre.

    Vid en korrekt NE kan hästens muskelsystem på ett effektivt sätt hantera situationen. Om hästen istället kollapsar i basen på nacken, eller går för lågt eller bakom hand, får muskler som inte är gjorda för att bära upp hästen göra detta jobb.

    Vid en korrekt NE är hästen eftergiven i käken (slickar sig kring munnen, lyfter mjukt bettet med tungan) samt tar långa kliv i långsam rytm. En häst som snubblar på frambene, tar korta steg och/eller har en snabb rytm.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  3. Denna eviga myt om att man alltid ska rida en häst med mer vikt på bakbenen! Det är ju faktiskt inte särskilt sunt att hålla hästen i en form med konstant mer vikt på bakbenen.
    Frambenen klarar faktiskt utmärkt att bära vikt och sitter upphängda mot bröstkorgen genom starka muskler senor och ligament. För att frambenens leder ska kunna fånga upp stötar från underlaget så krävs dock, förutom givtvis korrekt verkning/skoning som tillåter rätt genomtramp i kotleden, en överlinje som inte är spänd. Det som Lena beskriver så väl. Stötarna från underlaget fångas då upp på ett fint sätt genom skuldrans upphängningsapparat. Det som skadar frambenen är snarare låst hållning där inte denna mekanism kan fungera! Tex en felaktig hållning bakom lod med låst överlinje.

    SvaraRadera