tisdag 8 september 2009

En effektiv övning; 8-volt

En väl skolad häst uppvisar ett antal karaktäristiska drag. Alla dessa kan och ska tränas:
1) lugn
2) utbildad mun
3) uppmärksamhet
4) smidighet

Lugn
Vad lugn innebär säger sig kanske självt. Hästen ska helt enkelt inte vara orolig, stressad, ofokuserad osv. En förutsättning för hästens lugn är även Ditt lugn, vilket också innebär att du ska vara i nuet och inte mentalt kvar på jobbet, arg, frustrerad, ledsen, orolig, stressad osv. Lättare sagt än gjort ibland men ett ideal att hela tiden sträva efter.

Utbildad mun
En häst med en utbildad mun är en häst som inte hänger i bettet, eller drar sig undan bettet. Jag har tidigare skrivit om detta 30 juni i år här på bloggen.

Uppmärksamhet

En förutsättning för att du ska kunna kommunicera med hästen är så klart att du har hästens uppmärksamhet. När du rider sker kommunikationen främst med beröring i form av handen (via tygel och bett) och skänklar, alltså hjälperna. Jag skrev om handens hjälper 25 augusti i år men här är en kort sammanfattning: Halvhalt = en uppresning av handen följt av en omedelbar sänkning (hästen lägger vikten på bakbenen), direkt tygel = rörelse ut från hästen och tillbaka (hästen lägger vikt på samma sidas framben), indirekt tygel = rörelse in mot hästen och tillbaka (hästen lägger vikten på diagonala bakbenet). Skänkeln ber om rörelse, så fort hästen rör sig i det tempo du vill ha måste skänkeln bli avslappnad och stilla gentemot hästens sidor.

Smidighet
Smidighet hos hästen är att hästen kan ställa halsen både inåt och utåt, vilket alltså innebär att ställningen är frikopplad från rörelseriktningen. Det finns speciella övningar och teknik för att öva detta och jag kommer återkomma till detta längre fram.


Övning för uppmärksamhet och teknik
En enkel (men inte alltid så lätt) övning för att träna direkt och indirekt tygel och alltså hästens uppmärksamhet för vad du säger - och så klart även din teknik - är 8-volten. Den här övningen rider jag ofta när jag värmer upp hästen. Beroende på hästens allmänna utbildningsstatus rider jag antingen 8-volten på två 20-meters volter, eller två 10-meters volter.

Övningen rids med hjälp av en tygel. I hela övningen som jag beskrivit nedan använder du bara en hand, i det här fallet höger hand. För att kontrollera att hästen verkligen lyssnar på den tygel du dirigerar den med, se till att glappa i den vänstra. Använd här sunt förnuft. Sitter du på en häst som inte är lugn eller om du rider utomhus släpper du inte den vänstra tygeln helt och hållet, men se till att den vänstra handen är passiv och inte döljer eventuella problem med kommunikationen med höger tygel.

Börja alltid med direkt tygel, alltså en rörelse ut från hästen med innerhanden (inner och ytter bestäms här av vilken sida av hästen som vetter in respektive ut från ridbanans mitt). Så fort hästen börjat svänga upphör du med det direkta tygeltaget, för om du fortsätter kommer hästen – om den är uppmärksam och gör som du säger - svänga mer och då har hästen med största sannolikhet svängt mer än du tänkt dig. I bilden har jag börjat med direkt tygel i höger varv (1). Gör du alltså för mycket blir volten för liten. Har du gjort de kan du få hästen på rätt spår med indirekt tygel också den utförd med innerhanden. När du kommer till mitten av 8-volten ber du hästen svänga in på nästa volt med hjälp av ett indirekt tygeltag (2). Denna signal ger du fortfarande med höger hand, som alltså nu blivit ytterhanden. Blir denna volt för liten har du återigen gjort för mycket och du får använda den direkt tygelhjälpen (fotrfarande ytterhanden) för att få hästen tillbaka till voltspåret (3). När du återigen är tillbaka vid mitten ber du hästen svänga tillbaka till den ursprungliga volten med hjälp av direkt tygel (4).

När du och din häst klarat av 8-volten med höger hand, så gör du om samma sak med vänster hand. Om inte blir din häst inte rakriktad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar